Senior in Loopbaanregie

Zelfregie werkt

Publicaties                                                      Loopbaancoach voor 50plus

LinkedIn bijdrage 28 februari 2018

Al ruim 2 jaar mijn eigen bedrijf

De tijd vliegt. In maart is het al weer meer dan 2 jaar geleden dat ik mijn eigen bedrijf startte. Vol trots kijk ik terug op een periode waarin ik heel veel nieuwe mensen heb leren kennen, veel dingen geleerd heb van het ondernemerschap en mijn omzetdoel voor 2017 heb gehaald. Maar vooral ook heel veel mensen heb ondersteund in hun zoektocht naar werkgeluk. Vol trots heb ik gezien dat zij inmiddels de regie hebben gepakt over hun eigen loopbaan en leven. En dat geeft mij de grootste voldoening en energie om hiermee nog jaren door te gaan.


LinkedIn bijdrage 4 februari 2018

Help! ik hou dit niet vol tot 68

Hoeveel mensen denken dit regelmatig? Best veel volgens mij, maar niet iedereen spreekt het uit. Omgaan met extreme pieken in het werk, gaat je niet in de koude kleren zitten. Als je iets ouder wordt ga je dat vaak toch merken. Niets daarin veranderen leidt tot met tegenzin aan het werk zijn, verzuring en mopperen en zelfs klachten van overspannenheid.

Dick, een senior specialist van 54 jaar, sprak dit wel uit tijdens ons kennismakingsgesprek. Zijn werk viel hem steeds zwaarder. Hij vond het nog leuk, maar merkte aan alles dat hij zo de 68 jaar niet in deze rol ging halen. Topsport wilde hij leveren, maar met pijn in het hart moest hij erkennen dat hij dat niet al te lang meer vol ging houden.

Eerst zocht hij naar een manier om hetzelfde werk wel vol te houden, maar zag toen in dat dat ten koste zal gaan van al het andere wat hij in zijn leven belangrijk vindt: zijn relatie, gezin, ontspanning en sociale contacten. Tijdens onze gesprekken kwam het inzicht dat hij zijn talenten ook anders kan gaan inzetten. Deze ontdekkingstocht is spannend, maar gaf Dick hernieuwde energie. Dat merkte zijn omgeving ook: hij was vrolijker en ontspannen, hij voerde mooie gesprekken met zijn partner en vrienden en hij pakte zijn oude hobby gitaar spelen weer op.

Dick pakte duidelijk de regie over zijn eigen loopbaan en leven. Hij ontdekte wat hij wilde, zette deze verlangens om in voornemens en ondernam concrete acties. Op zijn werk was het ook al opgevallen, hij straalde meer, kreeg een zeer goede beoordeling en hij ging met zijn leidinggevende in gesprek over een opleiding die hij wilde volgen, zodat hij professionele ondersteuning kon bieden aan zijn collega's. Want dat vindt hij echt leuk.

Vorige week, een half jaar na ons coachtraject kreeg ik een mail van Dick. Zijn opleiding is hij gestart, en ondertussen is hij gevraagd door zijn manager als mentor voor nieuwe collega's. Dick is nu de coach van de topsporters. En in die rol, die hij nog verder wil uitbouwen, gaat hij de 68 vast halen.