Senior in Loopbaanregie

Zelfregie werkt

Publicaties                                                                                            Loopbaancoach voor 50plus

LinkedIn bijdrage 1 juni 2022

Zo loyaal. Steeds meebewogen. En toch steeds minder gewaardeerd.

Mensen van 50-plus zijn vaak de meest loyale medewerkers. Lange dienstverbanden en bereid mee te bewegen met alle veranderingen die nodig zijn. En daar zit nu vaak het probleem. Door al die reorganisaties veranderen ook de werkzaamheden en rollen. Ik zie zo vaak dat mensen met een lang dienstverband, door steeds heel loyaal mee te bewegen, op een plek terecht zijn gekomen waar ze niet of nauwelijks meer doen waar ze goed in zijn.

Herken je dit?

Het werken kost je steeds meer moeite, omdat je kwaliteiten en talenten niet meer worden ingezet. De waardering wordt steeds minder. Van naaste collega’s, en van de manager. De onzekerheid slaat toe, je zegt niets meer tijdens overleggen, je durft niet meer, omdat je ook wel voelt dat het niet lekker gaat. Hoe hou je dit vol tot aan je pensioen? De stemming daalt, en uitval dreigt.

Weer gewaardeerd worden en echt van betekenis zijn.

Als 50-plusser is het belangrijk weer de focus te zetten op jouw kracht. Onderzoek jouw successen uit het verleden, waar ben je goed in en wat geeft je energie. Laat je niet beperken door pure functieomschrijvingen, maar doe aan Jobcrafting. Het boetseren en slijpen van de rol zodat die zo goed mogelijk aansluit op jouw persoonlijke kwaliteiten. Als je doet waar je goed in bent, groeit de waardering en voel je weer dat je echt van betekenis bent voor het bedrijf. En dat is waar het in deze levensfase om draait: gewaardeerd worden en echt van betekenis zijn.


LinkedIn bijdrage 13 mei 2022

Kies je voor de lange of korte termijn oplossing, als je nieuwe mensen zoekt?

Wat jammer, mijn klant (52) is het net niet geworden voor de functie van Office Assistent net onder Amsterdam. Het was een lastige keus, maar de inschatting was dat de andere kandidaat (25) iets sneller ingewerkt zou zijn.
Kies je voor de lange of korte termijn oplossing?
De kans is heel groot, dat mijn klant over 10 jaar daar nog steeds had gewerkt. De 25 jarige kandidaat werkt waarschijnlijk over 5 jaar al lang weer ergens anders. Zoekt u een ervaren Office Assistent, laat het me weten, dan krijgt u van mij haar naam.


LinkedIn bijdrage 30 september 2021

Simone Smit

06 20411552

Help! Mijn vakantie is voorbij en ik moet weer aan het werk.

Inderdaad tijd om hulp te zoeken, als dit je gevoel is na je vakantie.
En dan heb ik het niet over de welbekende frisse tegenzin, maar over echte stress omdat je weer aan het werk moet.
Dan kan je wel een reddingsboei gebruiken. Je gaat dit niet volhouden tot aan je pensioen.

September is dé vakantiemaand voor ons 50-, en 60-plussers: als de scholen weer begonnen zijn, gaan wij er nog lekker op uit.

Maar als je niet echt kunt genieten, omdat je er tijdens je vakantie al tegenop ziet om weer aan het werk te gaan, dan is er iets mis.

Doortobben en op je tandvlees verder gaan, tot je volgende vakantie, lost niets op.
Tijd om echt eens goed na te denken hoe je dit kan veranderen.

Ik help je graag hiermee. Tijdens het 50-plus loopbaancoach-traject zijn mijn klanten soms verbaasd over de alternatieven die er zijn. Soms zijn kleine aanpassingen de oplossing, soms zijn grotere stappen nodig.

Ik merk vaak dat ook de werkgevers blij zijn dat hun medewerker in actie komt en hulp vraagt. En bijna altijd betalen zij voor dit traject. Een medewerker die doet waar hij echt goed in is, keuzes maakt waar hij of zij weer blij van wordt, dat werkt positief voor iedereen.


LinkedIn bijdrage 20 mei 2021

"Thuiswerken: nee toch! Mijn collega’s, die maakten mijn werk leuk!”

Ja, en daar zit je dan al ruim een jaar thuis te werken. En weer elke dag naar de zaak zit er straks echt niet meer in.


Mijn klant Johan werd er treurig van. “Dit hou ik niet vol tot aan mijn pensioen.”


Johan is een voorbeeld van de loyale medewerker, die met elke reorganisatie trouw mee is bewogen, en nu in een rol terecht is gekomen, die niet goed aansluit op zijn eigen kwaliteiten. Hij doet niet meer, waar hij echt goed in is. Het werk zelf geeft hem weinig voldoening en hij krijgt nauwelijks waardering. En ja, dan is het enige dat nog leuk is: de collega's. Tijd op zelf weer het stuur te pakken en de regie over de eigen loopbaan te nemen.

Tijdens het coachtraject onderzoeken we eerst waar zijn kwaliteiten zitten, wat hem kenmerkt en onderscheidt, en van welke activiteiten hij energie krijgt. Als dat duidelijk is, dan maken we een plan om weer meer van die activiteiten te gaan doen. Zijn er mogelijkheden op de eigen afdeling, om andere taken te gaan doen? (Jobcrafting)


Is een overstap naar een andere afdeling een optie en kan hij daar eens een dagje meelopen? Of is het echt tijd het roer flink om te gooien en een nieuwe koers te varen?


Tijdens dit traject neemt zijn zelfvertrouwen weer toe, voelt hij weer energie en straalt hij positiviteit uit. Mensen om Johan heen merken dat, denken met hem mee en willen hem graag helpen.


LinkedIn bijdrage 28 februari 2018

Al ruim 2 jaar mijn eigen bedrijf

De tijd vliegt. In maart is het al weer meer dan 2 jaar geleden dat ik mijn eigen bedrijf startte. Vol trots kijk ik terug op een periode waarin ik heel veel nieuwe mensen heb leren kennen, veel dingen geleerd heb van het ondernemerschap en mijn omzetdoel voor 2017 heb gehaald. Maar vooral ook heel veel mensen heb ondersteund in hun zoektocht naar werkgeluk. Vol trots heb ik gezien dat zij inmiddels de regie hebben gepakt over hun eigen loopbaan en leven. En dat geeft mij de grootste voldoening en energie om hiermee nog jaren door te gaan.


LinkedIn bijdrage 4 februari 2018

Help! ik hou dit niet vol tot 68

Hoeveel mensen denken dit regelmatig? Best veel volgens mij, maar niet iedereen spreekt het uit. Omgaan met extreme pieken in het werk, gaat je niet in de koude kleren zitten. Als je iets ouder wordt ga je dat vaak toch merken. Niets daarin veranderen leidt tot met tegenzin aan het werk zijn, verzuring en mopperen en zelfs klachten van overspannenheid.


Dick, een senior specialist van 54 jaar, sprak dit wel uit tijdens ons kennismakingsgesprek. Zijn werk viel hem steeds zwaarder. Hij vond het nog leuk, maar merkte aan alles dat hij zo de 68 jaar niet in deze rol ging halen.  Topsport wilde hij leveren, maar met pijn in het hart moest hij erkennen dat hij dat niet al te lang meer vol ging houden.


Eerst zocht hij naar een manier om hetzelfde werk wel vol te houden, maar zag toen in dat dat ten koste zal gaan van al het andere wat hij in zijn leven belangrijk vindt: zijn relatie, gezin, ontspanning en sociale contacten. Tijdens onze gesprekken kwam het inzicht dat hij zijn talenten ook anders kan gaan inzetten. Deze ontdekkingstocht is spannend, maar gaf Dick hernieuwde energie. Dat merkte zijn omgeving ook: hij was vrolijker en ontspannen, hij voerde mooie gesprekken met zijn partner en vrienden en hij pakte zijn oude hobby gitaar spelen weer op.


Dick pakte duidelijk de regie over zijn eigen loopbaan en leven. Hij ontdekte wat hij wilde, zette deze verlangens om in voornemens en ondernam concrete acties. Op zijn werk was het ook al opgevallen, hij straalde meer, kreeg een zeer goede beoordeling en hij ging met zijn leidinggevende in gesprek over een opleiding die hij wilde volgen, zodat hij professionele ondersteuning kon bieden aan zijn collega's. Want dat vindt hij echt leuk.


Vorige week, een half jaar na ons coachtraject kreeg ik een mail van Dick. Zijn opleiding is hij gestart, en ondertussen is hij gevraagd door zijn manager als mentor voor nieuwe collega's. Dick is nu de coach van de topsporters. En in die rol, die hij nog verder wil uitbouwen, gaat hij de 68 vast halen.